| Stoffering

” In the end, our society is defined not only by what we create but also what we refuse to destroy ” ~ John C. Sawhill

Stofferen is veel meer dan een lapje stof vervangen … het is een proces van kijken, voelen en weten wat mogelijk is.

Herstofferen van meubelen

Indien de bestaande bekleding beschadigd, versleten of niet meer naar wens is, kan deze door ons vervangen worden. In dit geval is de bestaande opbouw (veren, singelbanden, vulling,..) nog in goede staat zodat we hierop kunnen verderbouwen. Een mooi en duurzaam stoffeerresultaat steunt immers op een goed fundament!

Heropbouw van meubelen

Is echter de onderbouw niet meer in goede staat, waardoor de vorm en/of de veerkracht gedeeltelijk verdwenen is, dan kan dit door ons hersteld worden. Waar mogelijk worden onderdelen behouden, in het andere geval wordt alles vernieuwd.

Voor welk type opbouw en materialen er gekozen wordt hangt af van verschillende factoren. In eerste instantie wordt dit bepaald door het type meubel (klassiek, modern,…), maar daarnaast ook door de wensen en het budget van de klant.

Een ‘klassieke of traditionele opbouw‘ bestaat meestal uit: jute singelbanden, veren, jute, paardenhaar of crin vegetal, katoen, eindstof.

Een ‘moderne opbouw‘ bestaat meestal uit: elastische singelbanden, jute, mousse (koudschuim) in één of meerdere lagen, afdeklaag, eindstof.

Bij een ‘gecombineerde opbouw‘ worden meestal één of meerdere onderdelen uit de klassieke opbouw vervangen. Bv veren + koudschuim ipv paardehaar/ crin végétal.

Materialen

traditioneel

Bij een klassieke opbouw wordt gebruik gemaakt van materialen die al heel lang gehanteerd worden bij het opmaken van meubels. Dit zijn natuurlijke materialen die gewoonlijk kunnen gerecupereerd of gerecycleerd worden. Deze opbouw is arbeidsintensiever maar het resultaat is ook heel duurzaam.


modern

Niettegenstaande we liefst gebruik maken van zoveel mogelijk natuurlijke materialen is er op dit moment nog geen of weinig volwaardig alternatief voor mousse met dezelfde functionaliteiten. We kiezen er echter wel voor om koudschuim te gebruiken ipv polyether daar het zitcomfort en de duurzaamheid een stuk hoger ligt.

Voorbeelden

voorbeeld 1, klassieke opbouw

Dit oud zeteltje werd helemaal opnieuw opgebouwd, ook een groot deel van de karkas werd hersteld. Hierbij heeft de klant gekozen voor een volledig authentieke en duurzame opbouw met paardenhaar.

voorbeeld 2, moderne opbouw

Door de aard van het meubel, is de herstoffering van dit kuipzeteltje enkel mogelijk door gebruik te maken van een moderne opbouwtechniek. Hierbij werd koudschuim gebruikt, een hoogwaardig alternatief voor polyether met bovendien een uitstekend zitcomfort. Nadien wordt dit schuim afgedekt door een laag fiberfill, wat de levensduur van zowel de eindstof als het koudschuim (mousse) ten goede komt.

Aanvraag

Wenst u een idee van de prijs voor het (her)stofferen en/of (her)opbouwen van een meubel, dan kan het makkelijk zijn om een aantal foto’s van het meubel door te mailen. Op basis hiervan kunnen we u in de meeste gevallen reeds een richtprijs doorgeven. Indien u hierna nog verder geïnteresseerd bent, maken we graag een definitieve offerte na opmeting en bekijken van het meubel.

Stoffen

In ons atelier is een uitgebreide keuze aan kwalitatieve en mooie meubelstoffen. We werken liefst zoveel mogelijk met natuurlijke materialen, waarbij wol vanwege zijn uitstekende eigenschappen onze favoriet is… U bent steeds welkom na afspraak om eens een kijkje te komen nemen in onze staalboeken. Ook wanneer u zelf aan de slag wil en stof of leder nodig heeft, kan u bij ons terecht.

We verdelen stof en leder van o.a. volgende leveranciers: